Sex och hälsa

Sex och hälsaEtt tillfredsställande sexualliv tros vara främjande för hälsan. Enligt en undersökning från 1996 värderar en överväldigande majoritet av både män och kvinnor sexualiteten som viktig. Majoriteten uppger också att de är tillfredsställda med sitt sexualliv, och äldre uppger av de har de bättre jämfört med när de var yngre. De flesta unga verkar dock vara nöjda med sina sexuella erfarenheter.

Åldern för förstabarnsföderskor har ökat

Åldern för när man får första barnet har blivit högre under lång tid, men tycks nu ha stabiliserat sig på 28 år för kvinnor och 31 år för män. Sedan 2000 har också antalet födslar stigit, vilket troligen har samband högkonjunkturen. Var fjärde graviditet brukar sluta i abort, följaktligen har också antalet aborter ökat. Det är också vanligare att svenska tonåringar väljer att göra abort jämfört med tonåringar i andra nordiska länder.

Svenska spädbarnsdödligheten bland den lägsta i världen

Den svenska spädbarnsdödligheten är bland den lägsta i världen, och fortsätter att minska. Graviditet och förlossning innebär dock ofta hälsoproblem och leder ofta till sjukskrivningar. Ett fåtal kvinnor dör fortfarande varje år vid förlossningen. Ofrivillig barnlöshet är också ett vanligt problem som berör över 10% av befolkningen. Det kan bero på att man väljer att få barn senare, då fertiliteten minskar efter 35. Könssjukdomar kan också medföra minskad fertilitet.

Ungdomar har en mer liberal inställning till sex

Ungdomar har fått en mer liberal inställning till sex, har fler partners och använder kondom mer sällan. Samlagsdebuten har dock legat på samma ålder sedan 60-talet, runt 16 och 17. En konsekvens är dock att könssjukdomarna har ökat bland unga. Mest vanligt förekommande är klamydia, som har tredubblats på tio år. Herpes tycks ha blivit vanligare runt munnen, vilket troligen har att göra med att oralsex blivit vanligare. Det finns också tecken på att kondylom har ökat. Kondylom orsakas av HPV-viruset som även kan ge upphov till livmoderhalscancer. Socialstyrelsen vill därför att alla flickor ska vaccineras mot HPV.

Låg andel hivsmittade i Sverige

Sverige har varit ett av de länder i Europa som haft lägst andel hivsmittade. 2007 skedde dock en kraftig ökning, dock bland sprutnarkomaner och homosexuella män. När hiv blev allmänt känt på 80-talet ändrades det sexuella beteende bland homosexuella män, det blev vanligare att kondom användes vid anala samlag och antalet sexpartner blev färre. Hivspridningen kunde därför hejdas, och även gonorré, klamydia och syfilis försvann nästan helt. De senaste åren tycks dock dessa attityder ha förändrats, därför har det också dessa sjukdomar återkommit.

Sover du tillräckligt?

En vuxen person bör sova mellan 6-9 timmar per dygn. De första timmarnas sömn är viktigast för kroppens och hjärnans återhämtning. - Var tredje vuxen har sömnproblem - 5% av befolkningen klarar sig på 6 timmars sömn per natt - På ålderns höst minskar behovet ytterligare - För lite sömn är skadligt men även att sova för länge

Äter du vitamintillskott?

Det är väldigt viktigt att man dagligen får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att stå emot infektioner och må bra. Ett vitamintillskott av god kvalité kan vara ett bra alternativ när du känner att du inte får i dig tillräckligt med bra mat. Det finns dock de som menar att kosttillskott inte kan ersätta naturliga vitaminer, upp till var och en att avgöra.

Motionerar du regelbundet?

Många tycker att det är svårt att hitta tiden till att motionera och träna. Faktum är att det är bättre att träna färre antal pass men regelbundet än att träna många pass periodvis. Se till att hålla regelbundenheten i din träning över tid så ska du se att resultaten kommer visa sig och du kommer må bättre.