Medicin – Läkemedel

Ordet medicin kommer från latinets ars medicina, som betyder läkekonst. Ordet används fortfarande med den betydelsen, men i vardagligt tal menar man för det mesta läkemedel. Med läkemedel avses alla ämnen som påstås kunna användas för att behandla eller förebygga sjukdomar.

De första läkemedlen som använts var naturprodukter, särskilt olika slags växter. Läkemedel av det slaget används fortfarande, men till följd av vetenskapens framsteg har syntetiska och semisyntetiska läkemedel blivit vanliga. Semisyntetiska läkemedel framställs genom att man modifierar en naturlig substans. Antibiotika är ett exempel på ett semisyntetiskt läkemedel. Syntetiska läkemedel är helt framställa på kemisk väg.

Namn på läkemedel förvirrande

Det är lätt att bli förvirrad av alla namn på läkemedel. Alvedon förekommer t.ex även under namnen Curadon, Panodil och Reliv. Dessa är exempel på handelsnamn, det namn som företaget som säljer läkemedlet valt att använda. Samtidigt finns det generiska namn. Dessa fastställs av Världshälsoorganisationen WHO, och används som beteckning för den aktiva substansen, det verksamma ämne som alltid finns i läkemedlet. För Alvedon och dess varianter är den aktiva substansen paracetamol. Den aktiva substansen har i sin tur ett kemiskt namn, som beskriver hur molekylen är uppbygd. Paracetamols kemiska namn är N-Acetyl-p-aminofenol.

Läkemedel säljs receptbelagt och receptfritt

Receptbelagda mediciner används för att behandla allvarligare sjukdomar där en läkare måste faställa typen av medicin och vilken dosering man ska ha. Receptfria läkemedel är för enklare sjukdomar och besvär som är lämpliga för egenvård. Fram till 2009 hade Apoteket monopol på försäljning av alla läkemedel i Sverige. Numera finns det flera privata apotekskedjor, och vissa receptfria läkemedel har blivit möjliga att köpa i kiosker och matvarubutiker.

Läkemedel på nätet

De senaste åren har handeln av läkemedel över internet ökat kraftigt. För konsumenten finns det mycket som lockar, det är lättillgängligt, går smidigt och är ofta billigt. Enligt en undersökning 2009 hade 3% av svenskarna någon gång köpt läkemedel över internet, och 35% kunde tänka sig att göra det. 2020 handlade ca 35% av personer i åldern 25-54 år läkemedel på nätet enligt SCB. Samtidigt finns det många risker. Marknaden utgörs av en gråskala från seriösa aktörer till rena förfalskare, vars produkter kan vara livsfarliga. För konsumenten kan det vara mycket svårt att avgöra hur pålitlig en försäljare är.

Sedan 2009 har det varit lagligt att sälja vissa receptfria läkemedel utanför apoteket. Sedan dess har det dykt upp många nätbutiker för receptfria läkemedel som botar allt från huvudvärk, urinvägsinfektion, sura uppstötningar till att du kan köpa kontaktlinser och stödstrumpor online. Eftersom det inte rör sig om så mycket pengar är det tämligen riskfritt, även om man bör vara försiktig. För att få sälja receptbelagda läkemedel krävs det dock att man är godkänd av Läkemedelsverket och har den s.k. nationella apotekssymbolen. Detta gäller för svenska butiker. Det är dock lagligt att köpa vissa receptbelagd läkemedel från länder inom EU, så länge de är utskrivna av en läkare. Samtidigt varierar mellan olika länder, t.ex för vilka slags argument man får använda i marknadsföringen.

Illegala handeln av läkemedel ökar

Den illegala handeln av läkemedel har ökat kraftigt och beräknas idag omsätta omkring 75 miljarder kronor. Det rör sig till stor del om piratkopierade läkemedel, samt preparat som blivit förstörda på grund av ålder eller för att de lagrats fel. En del är rena förfalskningar, ofta tillverkade i ett källarlabb någonstans i Asien. Potensmedel som Viagra är en populär produkt på den svarta marknaden. Vanligtvis förs de till Sverige genom smugglig. För att skilja dem från äkta läkemedel krävs ofta labanalyser, och förpackningarna är ofta identiska.

För att motverka spridningen av illegalla läkemedel arbetar man inom EU med att driva igenom det s.k. farmapaketet. Bl.a. ska ska alla godkända internetapotek i EU ha en särskild logga, och förpackningarna ska bli lättare att spåra.

Mediciner och miljö

Varje år hamnar stora mängder läkemedelssubstanser i naturen. Mycket tar vägen genom urin och fekalier, men det handlar också om oanvända läkemedel som slängs. Exakt hur detta påverkar naturen är inte känt, men vi vet att det kan orsaka stora skador. Störst är riskerna med antibiotika och hormonpreparat. Antibiotika kan ge uppehov till resistana bakteriestammar, och hormoner kan orsaka störningar hos djur. I början av 90-talet hittade man t.ex. tvekönade fiskar i vattnet nedanför ett kommunalt reningsverk i Storbritannien.

Läkemedelsrester som försvinner ut i avloppet är svårt att göra något åt, däremot är det lätt att ta hand om oanvända mediciner. Apoteket tar hand om alla överblivna läkemedel och ser till att de förbränns på rätt sätt. Av alla läkemedel som säljs lämnas idag 2% tillbaka till apoteken, och 900 ton förbränns varje år. Allt man behöver göra är att lägga överblivna läkemedel i apotekets returpåse eller en annan genomskinnlig påse som som man sedan lämnar till personalen. Apoteket tar även emot förpackningar, men det går även bra att källsortera tomma förpackningar på vanligt sätt.

Annat du bör tänka på när det gäller läkemedel och miljö:

  • Köp inte mer läkemedel än nödvändigt. Fråga efter startförpackning om du provar ett nytt läkemedel.
  • Släng använda kanyler i en kanylbehållare. Du kan få en tom kanylbehållare i de flesta apotek. Tomma sprutor kan du slänga som vanligt.
  • Använd hygienproduykter som schampo, tvål och krämer sparsamt. De är framtagna för att vara effektiva i små mängder, och samtidigt som du skonar miljön sparar du pengar.
  • Diskutera din totala läkemedelsanvändning med din läkare.

Sover du tillräckligt?

En vuxen person bör sova mellan 6-9 timmar per dygn. De första timmarnas sömn är viktigast för kroppens och hjärnans återhämtning. - Var tredje vuxen har sömnproblem - 5% av befolkningen klarar sig på 6 timmars sömn per natt - På ålderns höst minskar behovet ytterligare - För lite sömn är skadligt men även att sova för länge

Äter du vitamintillskott?

Det är väldigt viktigt att man dagligen får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att stå emot infektioner och må bra. Ett vitamintillskott av god kvalité kan vara ett bra alternativ när du känner att du inte får i dig tillräckligt med bra mat. Det finns dock de som menar att kosttillskott inte kan ersätta naturliga vitaminer, upp till var och en att avgöra.

Motionerar du regelbundet?

Många tycker att det är svårt att hitta tiden till att motionera och träna. Faktum är att det är bättre att träna färre antal pass men regelbundet än att träna många pass periodvis. Se till att hålla regelbundenheten i din träning över tid så ska du se att resultaten kommer visa sig och du kommer må bättre.